Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ.1944


Λίγο πριν ξεσπάσει για τα καλά η επίθεση του  ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για να καταλάβουν την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944, ο πρωθυπουργός Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ εξήγγειλε το παρακάτω διάγγελμα στον Ελληνικό λαό . 
Ένα διάγγελμα  γεμάτο αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.
3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944 .ΩΡΑ 18.15


« Συνεπής προς τις εξαγγελίες μας κηρύξαμε  την αποστράτευση της πολιτοφυλακής του ΕΑΜ και των άλλων ανταρτικών ομάδων. Και κηρύξαμε την επιστράτευση της κλάσεως του 1936 για να απαρτίσουν την Εθνοφυλακή για την υπεράσπιση της ελευθερίας και την επιβολή του νόμου. Οι κυβερνητικές αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα Και ενώ πιστέψαμε ότι όλα θα πάνε καλά και η χώρα θα οδηγηθεί στην αναστήλωσή της , ξαφνικά προέκυψε κρίσης . Γιατί;
Η ευθύνη του εμφυλίου πολέμου στον οποίο μας οδηγούν είναι τραγική. Και το Έθνος πρέπει να γνωρίζει ποιος φταίει. Η εξαγγελία της αποστράτευσης των ανταρτικών δυνάμεων υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δεν υπήρχε κανένας άλλος όρος .Εκ των υστέρων τέθηκαν και άλλοι όροι. Ζητήσανε όπως διαλυθεί όλη η χωροφυλακή. Τέτοιος όρος δεν υπήρχε, υπήρχε μόνο η αυστηρή  εκκαθάριση της. Και για να δείξουμε την καλή μας πίστη και να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη δεχθήκαμε τον όρο. Μας ζητήσανε κατόπιν όπως οι Αξιωματικοί που θα τοποθετούνταν στην Εθνοφυλακή να εγκρίνονταν και από τους υπουργούς του ΕΑΜ. Στις αρχικές συμφωνίες δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση , υπήρχε μόνο η συμφωνία ο Αρχιστράτηγος και ο Υπουργός των Στρατιωτικών να είναι πρόσωπα κοινής εμπιστοσύνης. Παρόλα αυτά δεχθήκαμε και αυτόν τον όρο. Και όταν κατά λάθος και λόγω του επείγοντος στάλθηκαν Αξιωματικοί στην επαρχία χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Άκρας Αριστεράς ζητήσαμε όχι μόνο την άμεση ανάκλησή τους αλλά αποφασίσαμε άμεσες μεταβολές στο υπουργείο των Στρατιωτικών αλλά και την παραίτηση του Υφυπουργού των Στρατιωτικών και του Γενικού Διευθυντή και του Προσωπάρχη. Και αναθέσαμε το υφυπουργείο των στρατιωτικών στον Στρατηγό που μας πρότειναν. Στην συνέχεια μας ζήτησαν ακόμα μαζί με την αποστράτευση των ανταρτικών ομάδων να διαλύσουμε την Ορεινή Ταξιαρχία και τον Ιερό λόχο. Τέτοιος όρος δεν υπήρχε στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Απαντήσαμε ότι αποτελούν τακτικό στρατό και ότι ο πόλεμος συνεχίζετε ακόμα και ότι αυτές οι δύο μονάδες είναι οι μόνες που διαθέτουμε μέχρι να δημιουργήσουμε τον τακτικό μας στρατό για συμμετοχή της Ελλάδος στον κοινό συμμαχικό αγώνα . Τους ανακοινώσαμε ακόμα ότι αυτή είναι και η γνώμη της  Βρετανικής κυβέρνησης και του συμμαχικού Στρατηγείου. Παρόλα αυτά επιδιώξαμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση. Μας πρότειναν να διατηρηθούν μονάδες ανταρτικών δυνάμεων και αξίωσαν όπως αυτή η μονάδα του ΕΛΑΣ να είναι ίση με το σύνολο των δυνάμεων της Ορεινής Ταξιαρχίας του Ιερού Λόχου και του ΕΔΕΣ . Και δεχτήκαμε και αυτήν την πρόταση. Και ελπίσαμε ότι τα επίμαχα θέματα είχαν διευθετηθεί και ότι θα βαδίζαμε ομαλά προς το Μέλλον. Και  ξαφνικά προέκυψε κρίσης . Γιατί;     
Την 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ( άρα και των κομμουνιστών ) η πολιτοφυλακή του ΕΑΜ έπρεπε να παραδώσει στην Εθνοφυλακή ( η οποία Εθνοφυλακή δημιουργήθηκε από την κλάση του 1936). Αλλά η πολιτοφυλακή του ΕΑΜ αρνήθηκε να παραδώσει. Τότε κρίναμε ότι η διαταγή της παράδοσης έπρεπε να υπογραφή από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου . θεωρήσαμε την συνυπογραφεί θέμα εμπιστοσύνης . Αλλά οι υπουργοί της Άκρας Αριστεράς αρνήθηκαν να την υπογράψουν. Και ήρθε η κρίσης.
Και τώρα μπροστά στην συνείδηση του Έθνους τίθεται το ερώτημα . Ποιος φταίει; Εμείς εξαντλήσαμε όλες τις προσπάθειες να διατηρήσουμε την Εθνική μας Ενότητα. Παραμείναμε σταθεροί στην προσπάθεια μας επειδή γνωρίζουμε πια κατάρα θα είναι για τον τόπο ένας εμφύλιος πόλεμος. Και σήμερα έχουμε την συνείδηση μας ήσυχη.  Ολόκληρη η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας και του Έθνους  βαραίνει την ηγεσία της Άκρας Αριστεράς.
Και επαναλήφθηκε η περιπέτεια του Λιβάνου, διότι επικράτησαν οι αδιάλλακτοι. Φαίνεται ότι θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά με τον όρο η δύναμη να βρίσκετε στα χέρια τους. Γι’ αυτό όταν φτάσαμε στην αποστράτευση εξεγέρθηκαν , επέβαλαν την θέληση τους και τώρα οδηγούν την χώρα σε ΈΝΟΠΛΑ συλλαλητήρια και απεργίες με την ανασύσταση του ΕΛΑΣ σε εμφύλιο πόλεμο. Έτσι είναι ένοχοι και άδικα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει τον φασισμό και ότι απειλεί τις Λαϊκές Ελευθερίες. Ότι στραφήκαμε προς την αντίδραση
Ο νόμος για την συγκρότηση του Στρατού μας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο και όταν ο Στρατός συγκροτείτε  με τέτοιο τρόπο ,με ποια υλική δύναμη πηγαίνουμε προς τον φασισμό;
Όλοι οι Κοινωνικοί , Οικονομικοί νόμοι της κυβέρνησης προτάθηκαν από την Άκρα Αριστερά και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο. Πώς λοιπόν στραφήκαμε προς την αντίδραση;
ΟΧΙ . Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προγραμματικές της κατευθύνσεις οι οποίες δεν αποτελούν παραχώρηση προς την Άκρα αριστερά , αλλά πολιτική μας πίστη.
Παραμένουμε θανάσιμοι εχθροί του φασισμού πολέμιοι της αντίδρασης και σημαιοφόροι της Ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Και απόδειξη υπάρχει και σήμερα ακόμα στην διαμάχη μεταξύ Πολιτοφυλακής του ΕΑΜ και της Εθνοφυλακής του λαού. Η Άκρα αριστερά υποστηρίζει την Πολιτοφυλακή η οποία ανήκει σε μια οργάνωση.
Εμείς υποστηρίζουμε την Εθνοφυλακή η οποία ενσαρκώνει την ιδέα του λαού .Κηρύττει την Λαοκρατία με λέξεις και εμείς την κάνουμε πράξη.
Εν ονόματι του λαού και του Έθνους κατηγορούμε την Άκρα Αριστερά ότι οδηγεί την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
Αλλά συγχρόνως  θέλουμε να απευθυνθούμε προς τους οπαδούς , προς τους Αξιωματικούς , τους άνδρες του ΕΛΑΣ,  την Πολιτοφυλακή και τα μέλη του ΕΑΜ για να τους πούμε – Πολεμήσατε κατά την περίοδο της κατοχής εναντίων των  κατακτητών και προσθέσατε ένδοξους τίτλους στην ιστορία . Και πολεμήσατε εναντίων του κράτους. Αλλά το κράτος τότε ήταν της κατοχής και σωστά το πολεμήσατε. Σήμερα καλείστε από τους παλιούς σας συντρόφους να πολεμήσετε πάλι το κράτος . Όμως το κράτος αυτό είναι της Ελλάδας. Μπορείτε να το κάνετε;  Με την γενική απεργία βυθίζετε τον λαό στην δυστυχία και με την ανασύσταση του ΕΛΑΣ ξεκινάτε τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος αφήνει τα σύνορα μας ανοιχτά στους εχθρούς της πατρίδας μας.
ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ευγενείς και γενναίοι αγωνιστές , είναι δυνατόν να πλήξετε την Πατρίδα στην καρδιά; Η πατρίδα επέζησε από τα χτυπήματα των τριών  βαρβάρων κατακτητών, αλλά δεν θα μπορέσει να επιζήσει από τα χτυπήματα των ίδιων των παιδιών της. ΟΧΙ νέοι της Ελλάδας , μέλη του ΕΑΜ . Δεν μπορείτε να στρέψετε τα όπλα σας εναντίων της πατρίδας. Κατά το στάδιο της κατοχής η φωνή της οργάνωσης σας ήταν και φωνή της Πατρίδας  και έπρεπε να την υπακούσετε. Σήμερα δυστυχώς άλλη είναι η φωνή της οργάνωσης και άλλη της Πατρίδας.
Οφείλετε να υπακούσετε την φωνή της Πατρίδας.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Εκφράζει επίσης την βαθιά ευγνωμοσύνη προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας για την αμέριστη συμπαράσταση προς την αποκατάσταση της τάξεως και την ελευθερία του Ελληνικού λαού.
Αλλά θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους Έλληνες, διότι δίνουμε τον αγώνα της Ελλάδας.
Ενωμένοι θα νικήσουμε την θανάσιμη αυτή κρίση και θα αποκαταστήσουμε την Ελευθερία τον Νόμο και θα βαδίσουμε αποφασιστικά στο μέλλον.
Με την βοήθεια όλων των παιδιών της και των Μεγάλων συμμάχων η Πατρίδα θα ξαναβρεί τον δρόμο της
ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου