Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΡΑΣΑ ΩΓΚΡΑΤΕΝ.

Απίθανο πιάτο τα πράσα ωγκρατέν.
Συνιστάτε ανεπιφύλακτα για τους λάτρεις των
ωγκρατέν.
ΥΛΙΚΑ: πράσα , ζαμπόν καλής ποιότητας , τυρί Γκούντα . Κεφαλοτύρι τριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : : κόβουμε τα πράσα στο μέγεθος που θέλουμε και τα πλένουμε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το βάζουμε να βράσει. Όταν πάρει βράσει ρίχνουμε αλάτι και τα πράσα να πάρουν μια βράσει χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Τα στραγγίζουμε και τα τυλίγουμε με το ζαμπόν και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ ή ταψί. Ρίχνουμε επάνω και το τυρί γκούντα σε κομμάτια. Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ και την ρίχνουμε επάνω στα πράσα. Ρίχνουμε και το κεφαλοτύρι το τριμμένο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
ΜΠΕΣΑΜΕΛ: ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ : 2 κ.σ βούτυρο , 2 κ.σ αλεύρι και 1 1/4 φλυτζάνι γάλα. Αυτή περίπου είναι η δόση. ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά έως ότου γίνει ένας παχύρευστος χυλός και το χρώμα να είναι χρυσαφί. Προσθέτουμε και το γάλα κρύο και ανακατεύουμε καλά έως ότου σφίξει και έρθει στο σημείο που θέλουμε. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι , μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά.
Μέχρι εδώ είναι η σάλτσα ΜΠΕΣΑΜΕΛ. Εμείς όμως πρέπει να ρίξουμε και αυγά οπότε γίνετε η σάλτσα ΜΟΡΝΕΪΓ. Προσθέτουμε και τα αυγά ανακατεύουμε καλά και την χρησιμοποιούμε.
Αντί για γκούντα ή κεφαλοτύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει.
Επίσης αντί για πράσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΑΝΤΙΒ . Αυτά όταν τα ζεματίσουμε πρέπει να βάλουμε στο νερό και λίγη ζάχαρη.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου