Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.

Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που η λεπίδα του φονιά άστραψε κι όλος ο Θεός της Τραγωδίας εφάνη.Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που άξαφνα κι οι εννιά αδερφές, εσκύψαν να της βάλουνε των αιώνων το στεφάνι.
Άγγελος Σικελιανός



Η Ελένη Παπαδάκη (4 Νοεμβρίου 1903 - 21 Δεκεμβρίου 1944) ήταν η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός του Μεσοπολέμου, την οποία ο Γρηγόρης Ξενόπουλος είχε χαρακτηρίσει 'αδιαμφισβήτητη διάδοχο της Κοτοπούλη'. Γνώρισε την δόξα πολύ νέα, αλλά έχασε την ζωή της μόλις στα 41 της, μέσα στο χάος του Εμφυλίου πολέμου.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση της  Αθήνας από τους Γερμανούς το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) εξαπέλυσε ένα κυνήγι «μαγισσών» κατά των καλλιτεχνών και των διανοούμενων που υπετίθετο ότι συνεργάστηκαν κατά την Κατοχή με τους Γερμανούς. Έτσι η διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που ελεγχόταν από το ΚΚΕ, προχώρησε σε διαγραφές ηθοποιών που δεν ήταν αρεστοί στο κόμμα , χαρακτηρίζοντάς τους ως «φασίστες» και«δωσιλόγους».
Η Ελένη Παπαδάκη συνελήφθη το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 1944 από την ΟΠΛΑ Αθηνών και ο πολιτοφύλακας καπετάνιος με το ψευδώνυμο ''ΟΡΕΣΤΗΣ '' την καταδικάζει σε θάνατο με τσεκούρι. και την παραδίδει στο σφαγέα της ΟΠΛΑ ΒΛΑΣΗ ΜΑΚΑΡΩΝΑ .Την ζητούν να βγάλει τα ρούχα της . Αυτή βγάζει την γούνα που φορούσε και την παραλαμβάνει ο ''ΟΡΕΣΤΗΣ'' . Κατόπιν της ζητούν να βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα της αλλά αυτή φοβισμένη βγάζει κραυγές απελπισίας.
Τότε σαν τα θηρία , οι άντρες της ΟΠΛΑ αφηνιασμένοι και με μανία της βγάζουν τα ρούχα και την αφήνουν μόνο με το κομπινεζόν.
Ο ΒΛΑΣΗΣ ΜΑΚΑΡΩΝΑΣ για λίγο φαίνεται τάχασε από τις κραυγές της και αντί να την σκοτώσει με το τσεκούρι ,εκτελώντας τις εντολές του ΟΡΕΣΤΗ , την πυροβόλησε στον αυχένα.
Αργότερα , όταν δικαζόταν οι εγκληματίες του εμφυλίου ο ΜΑΚΑΡΩΝΑΣ δήλωσε πως ο ΟΡΕΣΤΗΣ τον κατηγόρησε πως έκανε σαμποτάζ σκοτώνοντας  την ΠΑΠΑΔΑΚΗ  με πυροβολισμό και όχι με το τσεκούρι.
Πρόσθεσε ακόμα πως λυπήθηκε πολύ για την γούνα που την πήρε ο ΟΡΕΣΤΗΣ και όχι ο ίδιος.
( Κατσιαπλιάδες , τι να πεις )
Βέβαια από κει και μετά η λήθη . Ένα ακόμα στυγνό έγκλημα του ΚΚΕ για λόγους Εθνικής συμφιλίωσης ξεχάστηκε.
Βέβαια αν η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ήταν κομμουνίστρια θα είχαμε τώρα μνημείο με την προτομή της,  θα υπήρχαν δρόμοι με το όνομα της , στο βιβλίο ιστορίας της Γ΄Λυκείου θα ήταν γραμμένο το όνομα της . Δεν θα έλειπαν φυσικά και τα διάφορα διαγωνίσματα και εκθέσεις που θα αναφερόταν στην ζωή και το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.
Δείτε απο την ΕΡΤ και την εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το αφιέρωμα στην ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.

1 σχόλιο: